Positief denken vs. realistisch manifesteren
De balans vinden
Want even serieus, elk moment van de dag positief blijven denken is toch bijna onmogelijk?
Iedereen heeft wel is een kutdag, gestresst op alles en iedereen, boos, of wat dan ook. Dit mag allemaal, we zijn mens en dit is het leven. Manifesteren komt er veel meer op neer dat je op uiteindelijk manifesteert wat jij gelooft dat je waard bent. Let’s dive in!!
Manifesteren is zoveel meer dan alleen “de wet van aantrekkingskracht”
“Door positieve gedachten en gevoelens aan te trekken, kunnen we onze doelen verwezenlijken.” Dit klinkt toch als een soort sprookje? Als ik me maar goed voel en positief denk, dan krijg ik shit voor elkaar. Maar het gaat allemaal veel dieper dan dat.
Zoals je wet weet draait manifesteren om het stellen van doelen, OPSCHRIJVEN hiervan, hebben van ambities en het visualiseren hiervan. En ja, opschrijven in caps lock, want een onderzoek van Harvard University benadrukt het belang hiervan ook nog even. Mensen die hun doelen opschrijven op wat dan ook, hebben 300% (!!) meer kans om die doelen ook echt te gaan behalen. Dat opschrijven, concretiseren, daar doelen van maken, zorgt ervoor dat we onze doelen daadwerkelijk behalen. En dat heeft dus te maken met de drie automatische cognitieve processen in onze hersenen.
Oke, maar wat zijn die cognitieve processen dan?
Laten we ze alle drie even langsgaan..
- Selectieve filtering. Het is algemeen bekend dat wij als mens continu overprikkeld zijn en veel te veel hooi op onze vork nemen. Daarom zijn onze hersenen zo slim geweest om heel veel prikkels weg te gaan filteren. Je ziet het al aankomen, je hersenen kunnen dus ook relevante prikkels die te maken hebben met jouw doel wegfilteren, wat we dus juist niet willen. “Oke Jess, leuk, maar hoe kan ik bepalen wat mijn hersenen wegfilteren”. Schrijf je doelen op, herhaal het en maak het doel dus belangrijk voor je hersenen. Affirmeer, visualiseer, journal, vision boards, alles is mogelijk. Jouw hersenen herkennen dan de waarde die jij toekent aan dat doel.
- Die herhaling activeert de tweede factor, waarde herkenning. Je hersenen zullen door die herhaling voorkomen dat je bepaalde belangrijke prikkels weg filtert. Je kent het vast wel, je herhaalt een paar keer tegen jezelf ik zou wel een rode auto willen. En wat kom jij de volgende dag allemaal tegen op de snelweg? Rode auto’s natuurlijk.
- Dan komen we als laatste bij selectieve aandacht. Door jouw doelen te herhalen, zorgen wij ervoor dat onze hersenen prioriteit geven daaraan. En dat het dus boven de to-do lijst komt te staan boven al die andere dingen die we allemaal meekrijgen.
“voor mij heeft manifesteren steeds meer te maken met gewoon routines en je sh*t opschrijven”
Zo, dat is dus wel ff wat anders dan al dat zweverige en je moet altijd maar positief blijven denken want dan lukt het wel. Voor mij heeft manifesteren steeds meer te maken met gewoon routines en je shit opschrijven en herhalen. Want we weten allemaal, het is onmogelijk om vanaf nu alleen nog maar positief te blijven denken. Zolang jij ervoor zorgt dat je je doel belangrijk maakt, nemen je hersenen het over. En ff een keer je kut voelen of shit meemaken hoort nou eenmaal bij het leven. Al die losse gedachtes zijn niet zo belangrijk. Het gaat om die laag daaronder. Namelijk waar vandaan jouw eigen waarde komt. Dit is namelijk waar manifesteren eigenlijk vooral op neer komt: wat jij gelooft dat je waard bent.
Door te geloven in wat we waard zijn, geven we onszelf de kracht om te manifesteren wat we verlangen en verdienen in het leven. Dus start echt met dit stukje.