Passie, winstgevendheid en succes

Op zoek naar evenwicht

Je droom is uitgekomen. Je hebt je passie gevonden, je bent die bad-ass business gestart en je kunt elke dag werken aan iets waar je ENERGIE van krijgt. Maar… er moet natuurlijk ook geld in het laatje komen. Hoe vind je de juiste balans tussen passie en winstgevendheid? Want die passie wil je niet kwijtraken, de kans dat je bedrijf dan flopt is groot.

Nummer 1 key

Mijn allerbelangrijkste tip tot het behouden van de balans tussen passie en winstgevendheid is om altijd verbonden te blijven met je oorspronkelijke drijfveer: je passie. Dat is de reden waarom je je bedrijf bent gestart, waarom je uit je comfortzone bent gegaan en je dromen bent gaan najagen. And look at you now?! Zorg er dus voor dat je regelmatig tijd vrijmaakt om te doen waar je van houdt, zelfs als het druk is met alle saaie, zakelijke to-do’s.. Door weer even terug te gaan naar waarom je bent begonnen en doen wat je leuk vind, houd je je energie en motivatie hoog.

Wat is succes?

En nee, niet alleen doelen op zakelijk gebied. “Ik wil mijn eerste 10K maand halen” of “in 3 maanden heb ik 6 klanten erbij”. Wanneer we denken aan succes, is het heel verleidelijk om alleen te gaan kijken naar succes op financieel of zakelijk gebied. Stel juist ook doelen op persoonlijk vlak. Wat betekent succes voor jou? Natuurlijk ook zakelijk, maar ook op alle andere vlakken in het leven. Misschien betekent succes ook wel voor jou het hebben van een gezonde leefstijl met voldoende beweging, gezond eten en genoeg slaap. Of genieten van de kleine dingen in het leven samen met jouw geliefde.

Set your boundaries

Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in je werk als ondernemer, vooral als je echt alleen maar met goede energie werkt aan je bedrijf. Want hallo, je hebt eindelijk dat vuur gevonden waar we het altijd over hebben!! Maar dit vuur van enthousiasme kan er ook voor zorgen dat je dag en nacht doorwerkt, geen moment rust hebt en geen sociale gelegenheden meer op zoekt. Ik spreek uit eigen ervaring als ik zeg dat het mega belangrijk is om bewust te zijn van je eigen grenzen. Neem de tijd om te ontspannen, te herstellen en weer op te laden. Eigenlijk net zoals je je telefoon zou opladen om zijn batterijduur te verlengen. Je houdt niet alleen een burn-out op afstand hierdoor (ik spreek uit ervaring😵‍💫), maar je wordt er ook een stuk creatiever van. Door soms even afstand te nemen van je werk, krijg je meer balans in het leven én krijgt je creativiteit ook weer een boost!

EVALUEER

Ik weet dat het echt een uitdaging kan zijn om die balans te houden tussen je passie en het behalen van winst. Het vraagt constant om zelfreflectie en evaluatie van waar je staat. Zelf neem ik vaak even een momentje om te kijken hoe het gaat en of iknog op de goede weg zit. Ga ik er nog steeds lekker uit? Zie ik nog steeds wekelijks de mensen waarvan ik hou? Ben ik ondertussen ook bezig met de gezonde groei van mijn bedrijf? Oke mooi, dan zijn we op de juiste weg. 

Door vast te houden aan je passie, duidelijke doelen te stellen, een praktisch actieplan te hebben, je eigen grenzen te respecteren en zo nu en dan te checken of alles nog loopt zoals het moet, kun je de juiste balans vinden om én je portemonnee te vullen én te blijven doen wat jij het leukste vind: ondernemen.

Benieuwd naar meer inzichten over het vinden van succes in zowel je passies als je zakelijke ondernemingen? Schrijf je nu in voor dé Attract It Business Class Magazine en ontvang maandelijks waardevolle content rechtstreeks in je inbox. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *