Net zo confident als Beyoncé

Tijd om écht gas te gaan geven 

We gaan in deze blog dieper in op hoe je als ondernemer meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen. Zelfvertrouwen is mega belangrijk waar je als ondernemer niet omheen kunt. Misschien zelfs belangrijker dan sales skills en dat is een behoorlijk gewaagde uitspraak. Natuurlijk, sales is van cruciaal belang, maar wat heb je uiteindelijk nodig om echt goed te kunnen verkopen? Precies, een gezonde dosis zelfvertrouwen. Zonder zelfvertrouwen kom je uiteindelijk nergens. Hoe kun je dit versterken, zodat je als ondernemer stevig in je schoenen staat en elke uitdaging met vertrouwen tegemoet kunt treden?

confidence, confidence, confidence

Zelfvertrouwen hebben als ondernemer betekent niet dat je nooit meer twijfelt, nooit meer angsten voelt, of nooit meer denkt: “Oh mijn god, waar ben ik mee bezig?” Nee, zelfvertrouwen zorgt er juist voor dat je leert te handelen ondanks de angst. Het betekent dat je stappen blijft zetten ondanks die angsten. Want geloof me, die angsten zullen er altijd zijn. Hoe meer je groeit, hoe groter die angsten kunnen worden. Dat is iets wat ik zelf ook heb ervaren. Zelfs nu, met mijn eigen kantoor en workshopruimte, voel ik nog steeds elke maand de spanning van de huur die ik moet betalen. Maar ik heb ervoor gekozen om in het diepe te springen, om deze uitdaging aan te gaan en te kijken hoe ik ermee om kan gaan. Dus zelfvertrouwen betekent uiteindelijk dat je leert te leven met die angsten. Het betekent dat je de kracht vindt om door te gaan, ondanks alle onzekerheden en uitdagingen die op je pad komen.

Mijn eigen ervaring

Als ik terugkijk op mijn eigen reis, was mijn allergrootste angst voordat ik fulltime ging ondernemen het financiële aspect. Ik was echt doodsbang dat al mijn klanten zouden vertrekken, dat de wereld zou vergaan. En guess what? Ik kwam in een soortgelijke situatie terecht. In een van de eerste jaren dat ik nog parttime freelance werk deed en parttime voor een baas werkte, kreeg ik aan het einde van het jaar een gigantische rekening van de belastingdienst. Precies waar ik al die tijd bang voor was geweest. De angst die me jarenlang had tegengehouden, werd werkelijkheid… Het belangrijkste in deze situatie is dat ik er mega veel van heb geleerd. Ik ga nu veel verstandiger om met mijn geld en ik heb nu altijd meerdere inkomstenstromen, zodat er nooit een moment is waarop de geldstroom stopt. En zelfs ondanks dat mijn allergrootste angst uitkwam, kan ik nog steeds ondernemen, investeren en vooral mijn dromen waarmaken. En als ik dat kan, dan kan jij dat ook. 

Let’s do this together

Ik vertel je dit omdat ik er honderd procent zeker van ben dat jij tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt. Het enige wat je nu doet, is jezelf klein houden. En die neiging om jezelf klein te houden, komt voort uit angst. Want laten we eerlijk zijn, als we falen, denken we ergens dat we iets verliezen. Of we maken ons zorgen over wat anderen zullen denken. We proberen allemaal een beetje schone schijn op te houden. But here’s the thing: je bent tot veel meer in staat dan je zelf denkt en het is alleen die angst die je nu nog remt. Ik ben hier om je wakker te schudden; om je te laten zien dat je echt tot veel meer in staat bent dan je nu doet. En ik wil dat graag samen met jou doen, van het begin tot het einde, op een lichte en leuke manier. Als je niets doet met de dromen die je hebt, is dat doodzonde. Het enige wat je nodig hebt om in beweging te komen, is een beetje zelfvertrouwen. Dus laten we dat samen opbouwen en laten zien waar je echt toe in staat bent.

Leuk allemaal, maar hoe vergroot ik dan mijn zelfvertrouwen?

Hoe kun je dus meer zelfvertrouwen opbouwen en leren omgaan met je angsten? Nummer 1 tip: daag jezelf uit. Zie zelfvertrouwen als een spier – het klinkt misschien cliché, maar het is echt waar. En zoals elke spier, kun je het trainen. Dus door jezelf af en toe flink uit te dagen, kom je tot groei. En ja, daar kan wat pijn bij komen kijken, net zoals bij elke workout.

Maar tijdens dat stretchen is het belangrijk om goed te voelen waar je grens ligt. Kun je nog net een stukje verder buigen? Als we op die manier oefenen met ons zelfvertrouwen, leren we onze grenzen kennen en verleggen. Eigenlijk is het dus best simpel: je moet gewoon doen. Je hoeft niet alles in één keer te doen, maar stap voor stap. Elk klein stapje dat je zet, draagt bij aan je groei en zelfvertrouwen. Dus laat die comfortzone achter je en stap de uitdagingen aan, stapje voor stapje. 

Als je nou is eindelijk écht goed naar jouw doelen wilt kijken, dan ben je altijd welkom. Stuur me een DM voor meer informatie over de mogelijkheden om samen te werken. Het hoeft niet per se te gaan om één-op-één trajecten van duizenden euro’s. Ik bied ook laagdrempelige manieren aan, dus zelfs als je net begint, ben je van harte welkom bij mij. Laten we samen jouw pad naar succes verkennen en jouw dromen waarmaken. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *