in space

Hoe overleef ik Mercury retrograde

Prepare, embrace, let go.

Jawel, daar gaan we weer! Mercurius loopt vanaf morgen retrograde. En hoewel het lijkt alsof iedereen dat de hel vindt en er plotseling overal drama ontstaat, valt het allemaal echt wel mee. Mercurius loopt drie á vier keer per jaar retrograde en probeert ons vooral verder te helpen. Soms irritant als we tegen een muur aan lopen, but it’s not all bad. Sterker nog: ergens vind ik tegenwoordig Mercury retrograde eigenlijk best chill. Ik hoop dat jij hetzelfde gevoel krijgt over deze retrograde na deze blog.

23rd of August – 15th of September | Virgo

Wtf is Mercury retrograde?

Veel van de planeten uit ons zonnestelsel lopen wel eens retrograde: wanneer het optisch gezien lijkt alsof de planeet naar achteren beweegt in zijn baan. Als we het in de astrologie hebben over een retrograde, hebben we het over een schijnbare beweging. Een optische illusie dus.

Normaal gesproken bewegen de planeten vanaf de aarde gezien richting het oosten. Maar soms lijkt de planeet af te nemen in snelheid en vervolgens richting het westen te bewegen, alsof de planeet terug loopt in zijn baan. Daarna neemt de snelheid weer af, waarna ze weer hun oude baan oppakken en richting het oosten gaan. Deze beweging is echter een illusie, veroorzaakt door de verschillende snelheden en afstanden ten opzichte van de zon van de planeten.

Mercurius is de planeet van communicatie in de breedste zin van het woord. Spreken, schrijven, leren, het valt allemaal onder de thema’s van deze planeet. Wanneer Mercurius retrograde loopt, kun je wat vertraging, miscommunicatie en reflectie verwachten op alle thema’s die de planeet regeert.

Bij een retrograde, of dat nu om Mercurius, Mars of Jupiter gaat, keert de energie van de planeet in kwestie als het ware naar binnen. En dat is jouw uitnodiging om te vertragen en reflecteren.

De astrologie van deze retrograde

Deze retrograde begint in het teken Maagd, het teken dat draait om analytisch denken, vaardigheden en organisatie. De heerser van Maagd is Mercurius, waardoor deze retrograde wat zachter uitvalt.  De planeet van onze communicatie voelt zich thuis in dit praktische aardeteken. En als een planeet zich gesteund voelt door het teken waar het zich in bevind, ontstaat er minder frictie. Lees: minder gedoe en frustratie voor ons allemaal.

Op 6 september vindt er een cazimi plaats: Mercurius komt samen met de zon. De zon zuivert dan als het ware de thema’s van Mercurius (communicatie etc.) voor ons. Blijf op deze datum alert op synchroniciteiten! Om de boel nog verder te verzachten maakt Mercurius op 4 september een helpen aspect (driehoek) met Jupiter, planeet van groei, geluk en geloof. Ook dit zal de uitkomst van deze retrograde ietwat verachten.

Betekent niet dat we niets gaan merken van deze retrograde. Miscommunicatie en reflectie zijn nog steeds thema’s die naar voren gaan komen de komende weken. Verwacht tot en met 15 september reflectie op de thema’s routines, productiviteit en gezondheid.

De zin en onzin van drama tijdens Mercury rx

Oké, laat ik beginnen met vertellen dat Mercurius ieder jaar 3 á 4 keer retrograde loopt. Om nog maar te zwijgen over alle andere planeten (ik geloof dat er nu maar liefst 6 tegelijkertijd retrograde lopen). Oftewel: doe je leeftijd x 3 en dat is het minimale aantal Mercury retrogrades dat je al overleefd hebt. Drama? Valt dus wel mee.

Doe je leeftijd x 3 en dat is het minimale aantal Mercury retrogrades dat je al overleefd hebt. Drama? Valt dus wel mee.

Kijk, wat je wel kunt verwachten tijdens een Mercury retrograde is dit:

– gedoe met techniek (maak back-ups baby!)

– vertragingen met korte reizen (NS ik kijk jou aan)

– miscommunicatie

– terugkomen op eerder gemaakte afspraken (nu is niet de juiste tijd voor contracten en events plannen als je het kan voorkomen)

– vertragingen

Irritant? Soms wel ja. Maar als je weet dat dit eraan komt kun je je erop voorbereiden, waardoor ook een Mercury rx smooth sailing wordt!

Hoe ga je zonder frustratie door deze cyclus?

Tuurlijk voel je de energie, zeker zodra je je bewust wordt van de bewegingen die de planeten maken. Maar retrogrades zijn zo negatief nog niet. Dit is hoe ik Mercury retrogrades leuk ben gaan vinden: Door mee te bewegen met de kosmische energie.

Als een appje straks naar de verkeerde persoon gaat kun je gefrustreerd raken of erom lachen en het van je af laten glijden.

Mercurius retrograde helpt ons om perspectief en inzicht te krijgen in onze eigen verantwoordelijkheden en onze soms zelf gecreëerde chaos.

Als je twijfelt of gefrustreerd raakt de komende weken: pauzeer. Rust. Haal even diep adem vanuit je buik. Lach om jezelf als je foutjes maakt. Deze transit is er om je open te blijven stellen voor het leren van nieuwe vaardigheden en flexibiliteit.

Maar eigenlijk is de boodschap van Mercury retrograde vooral: vertragen. Even wat minder haast en van hot naar her vliegen. Even kijken of er grote projecten zijn die je mag aanscherpen versus altijd maar nieuwe dingen starten. Proberen om jezelf meer tijd te geven voor reflectie.

Je kan je verzetten tegen deze energie, of ‘m inzetten. Ik kies liever die laatste.

Ik wens je een fijne, vertraagde Mercury retrograde toe!

Wil jij ook ontdekken wat al de planeten, tekens en huizen betekenen? En jezelf beter leren kennen en zo betere keuzes kunnen maken die bij jou passen? Leer de basics van moderne astrologie in begrijpelijke taal met The Art of Astrology! Met dit boek ga je op astrologische ontdekkingsreis langs alle astrologische terminologie en leer je stap voor stap jouw eigen birth chart lezen. Bye bye overwhelm, hallo zelfkennis!💃🏻

Liefs,

Jess

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *