the art of astrology

Hoe overleef ik een eclips?

Alles over de astrologie van een zons- en maansverduistering.

Als je hier bent is het waarschijnlijk weer zover: er komt een eclips aan! Moeten we nu onze schuilbunkers in en niet manifesteren? Nou, dat valt allemaal wel mee hoor. In dit artikel leg ik je uit wat een eclips inhoudt, wat de astrologische betekenis ervan is en wat jij wel/niet kan doen met een eclips.

over de eclips

Er wordt een hoop gezegd over verduisteringen en vooral hoe eng dat allemaal wel niet is. Maar geloof me, het komt echt allemaal goed. Hier is de breakdown van een eclips. Een eclips vindt plaats wanneer de zon, de maan en aarde op één lijn staan. De zon wordt dan bedekt door de maan of andersom: een zons- of maansverduistering. Ieder jaar hebben we meestal twee, soms drie setjes van eclipsen. Zo’n eclips komt namelijk in paren en vindt plaats met nieuwe maan en de daarop volgende volle maan. Een zonsverduistering vindt altijd tegelijkertijd plaats met nieuwe maan, een maansverduistering met volle maan. Betekent dus dat ik met mijn 27 levensjaren toch al minimaal 100 eclipsen heb meegemaakt. En jij ook zoiets schat ik in. 

Een verduistering werd vroeger al snel als ‘eng’ bestempeld. De Maya’s geloofden dat een demoon een hap uit de zon nam tijdens een zonsverduistering bijvoorbeeld. Binnen de astrologie hebben verduisteringen ook lang een vrij zware stempel gekregen, totdat we langzaam realiseerden dat die eclipsen best wel vaak plaatsvonden. Hoewel, binnen sommige astrologische stromingen is een eclips nog steeds een bad omen en wordt er afgeraden om iets van ‘magie’ te beoefenen met een eclips. 

"Ik denk dat het allemaal wel meevalt, zo'n eclips. "

Natuurlijk is er sprake van een andere energie dan met een normale nieuwe maan, maar zo heftig is het allemaal nou ook weer niet. Een eclips is eigenlijk een nieuw of volle maan on steroids. Iets krachtiger dan normaal, iets gekker dan normaal, maar that’s it. Ik vergelijk het ook met Mercury retrograde. Heel Instagram staat vol met wat een ellende die periode wel niet met zich meebrengt, terwijl we toch echt ieder jaar drie, soms vier keer, Mercury retrograde meemaken. “Hoe erg kan dat nou zijn als het zo vaak plaatsvindt?”, vraag ik me dan af. Dat valt dus wel mee. Maar er is wel sprake van een nieuwe maan die iets anders is dan anders.

In deze video duik ik dieper in de astrologie van eclipsen:

wanneer voel je een eclips het sterkts?

Wanneer je:

– planeten in je birth chart hebt staan rond dezelfde graad van het teken van de eclips en in dezelfde modaliteit als de eclips (bijvoorbeeld 29 graden van kardinale tekens)

– hoekpunten in je birth chart hebt staan rond dezelfde graad van het teken van de eclips en in dezelfde modaliteit als de eclips (bijvoorbeeld 29 graden van kardinale tekens)

manifesteren met een eclips, kan dat?

Een eclips brengt een ietwat chaotische, intensere, emotionele energie met zich mee. Kan je dan nog steeds manifesteren? Ja, wat mij betreft wel. Het is echt niet zo dat je heel je leven op zijn kop zet door wat intenties neer te zetten op papier. Als je gaat manifesteren, hou dan rekening met het volgende:

– Houd rekening met die chaotische energie die in de lucht hangt. Belangrijk dus om de chaos in je hoofd eerst uit je systeem te krijgen. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen voor je ritueel, mediteer en/of journal. 

– Een zonsverduistering vindt plaats in de buurt van de noordelijke maansknoop. Deze astrologische plaatsing staat symbool voor jouw spirituele missie in het leven, wat je hier komt leren in dit leven. Het kan dus dat deze nieuwe maan jouw spirituele missie highlight. 

– Check in welk huis de eclips valt. Dat geeft thema’s aan die zouden kunnen transformeren rondom een eclips. Geen idee hoe? Ik leer het je hier. 

– Eclipsen brengen verandering, dus vraag jezelf af welke verandering je wilt verwelkomen en welke verandering je, al dan niet onbewust, tegenhoudt. 

– Je mag deze nieuwe maan iets meer achterover leunen en aanschouwen welke veranderingen zich aandienen. Deze keer heb je zelf iets minder controle over het stuur, maar dat betekent niet dat er niets te doen is. Houd bij welke veranderingen, startmomenten en eindpunten zich aandienen deze dagen.

– Als je manifesteert, weet goed wat je wilt en waarom.

– Neem rust!

 

Toch geen behoefte om te manifesteren? Of course, you do you! Wellicht vind je het wel fijn om in de gaten te houden welke situaties er rondom een eclips voor jou omhoog komen. Welke veranderingen spot je, is er iets om los te laten wellicht? Word je bewust van (kleine) transformaties.

eclips: drama of positieve verandering?

Kijk, ik geloof er überhaupt niet zo in dat een astrologische gebeurtenis die meerdere malen per jaar gebeurt een enorme impact heeft iedere keer opnieuw. Tuurlijk kan het voorkomen, maar dat je twee of drie keer per jaar door een enorm drama gaat dankzij een eclips… Ik denk van niet. Naar mijn eigen ervaring kan een eclips ook voor hele positieve verandering zorgen, op kleine en grote schaal. En wellicht dat je daarvoor eerst iets moet loslaten of verliezen soms, maar uiteindelijk for the better.

"Een eclips is een nieuwe of volle maan met een ietwat sterkere uitwerking. Niets om bang voor te zijn. "

Weet dus dat je niet mee hoeft te gaan in bangmakerij of drama. Uiteindelijk kies ik ervoor om erin te geloven dat zo’n eclips het beste met me voor heeft en lang niet altijd een enorme impact op me zal hebben. En ik hoop dat jij dat ook voelt na dit artikel.

Liefs,
Jess

meer leren over astrologie? bekijk mijn handboek voor moderne astrologie!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *