4 bedrijven dankzij ADHD?

Hoe mijn ADHD heeft geholpen

Vandaag wil ik het hebben over een onderwerp dat ik nog niet vaak heb besproken in de blogs: mijn ADHD in combinatie met ondernemerschap. Ik ben er redelijk laat in mijn leven achter gekomen, nu ongeveer anderhalf jaar geleden. Ik wil je meenemen in hoe een dag eruit kan zien, waarin mijn ADHD echt moeilijk te handelen was. En hoe zit dat nou, ADHD en ondernemerschap? Waar moet je rekening mee houden? Wat werkt wel en wat werkt niet? Ik ga het je allemaal vertellen!

A hell of a day..

Soms heb ik echt even niet mijn dag. Er gebeuren dan geen grote dingen die het hebben getriggerd, maar ik merk dat mijn ADHD me dan ontzettend aan het tegenwerken is. Pas aan het eind van de dag dringt dat echt tot me door. Ik heb dan geen concentratie, kan geen feedback aannemen en kan ook geen feedback geven zonder bot over te komen. Mijn hele planning loopt in de soep en dat maakt me alleen maar chagrijniger en gefrustreerder. Ik raak snel gefrustreerd als het niet lukt om mijn to-do-list af te werken. Zoals je waarschijnlijk wel weet, ben ik echt de queen of planning, wat behoorlijk haaks staat op het hebben van ADHD. Wat doe ik dan op dit soort dagen?

throwback in time

Gisteren had bijvoorbeeld echt een rot dag op kantoor. Ik zat de hele dag gefrustreerd te werken en tegen vijf uur dacht ik, ik moet nog een podcast opnemen. Maar toen ik begon, was er veel omgevingsgeluid en ik dacht, weet je wat, fuck it. Deze dag is toch al verloren. Dus ik heb mijn spullen gepakt en ben naar huis gelopen. Wat mij helpt op zulke dagen is wat ik mijn “anger management walk” noem. Ik zet mijn koptelefoon op, zet harde muziek aan (snoeiharde techno is mijn favoriet) en loop flink door met een resting bitch face. Meestal is 80% van de frustraties verdwenen tegen de tijd dat ik thuis ben. Thuis zorg ik goed voor mezelf: lekker eten – of dit nou gezond is of ongezond, gewoon waar ik zin in heb – uitgebreid douchen en wat extra aandacht geven aan mezelf en mijn lichaam in plaats van mijn hoofd. Mijn ADHD ervaar ik vooral als chaos in mijn hoofd, alsof er altijd twintig tabbladen openstaan. Door me op het fysieke te focussen, kan ik makkelijker afstand nemen van de mentale frustratie.

De positieve kant van ADHD

Dan wil ik het nu even van een andere kant belichten. Zoals ik al eerder zei, ik zou mijn werk niet kunnen doen zonder mijn ADHD. Bij Studio Contrast, mijn brandingbureau, merk ik dat mijn creativiteit en empathie voor klanten voortkomen uit mijn ADHD. Hetzelfde geldt voor de klanten die ik help via Attract it. Die empathie en creativiteit zijn mijn superpowers.

Wat ik vaak hoor van andere ondernemers met ADHD, of ADHD’ers in het algemeen, is dat ze het gevoel hebben dat ze met 1-0 achterstaan. Maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Ja, we hebben het gehad over de keerzijde van ADHD, en die ken ik maar al te goed. Maar er zijn ook zoveel positieve kanten en verborgen talenten in ADHD. Jij kunt in één dag bergen werk verzetten waar een ander een week voor nodig heeft. Jij komt met de meest wilde en creatieve ideeën waar anderen alleen maar van kunnen dromen. Als je eenmaal op gang bent, ben je niet te stoppen. En waar een ander afhaakt, ga jij door. Zolang je doet waar je gelukkig van wordt en waar je dopamine van krijgt, kun je echt het verschil maken.

Waar moet ik beginnen?

De enige voorwaarde om als ADHD’er succesvol te zijn in het ondernemerschap, is dat het op jouw voorwaarden moet gebeuren. Mijn ADHD is juist de reden dat ik een succesvolle ondernemer ben geworden. Ik heb losgelaten dat ik me aan standaard lanceer processen moet houden, want dat is gewoon fucking boring, toch? Ik doe dingen op mijn eigen manier, en dat werkt voor mij. Ik denk dat dat de belangrijkste les is voor ADHD’ers in het ondernemerschap: standaard tactieken, strategieën en stappenplannen werken niet voor ons. Het is hoog tijd dat je het op jouw eigen manier gaat doen. Dus bij deze geef ik je officieel toestemming, als je die nodig had. Ga ervoor, en doe het op jouw eigen unieke manier.

Als je hierbij hulp nodig hebt, sta ik voor je klaar. Bij mijn klanten zorg ik altijd voor een op maat gemaakte strategie, omdat ik geloof dat iedereen zijn eigen regels en gebruiksaanwijzing heeft. Het wordt hoog tijd dat je die implementeert in je eigen bedrijf, want laten we eerlijk zijn, daarom ben je gaan ondernemen. Niet om het op dezelfde manier te doen als anderen. Als je er klaar voor bent, stuur me gerust een DM. Er zijn verschillende mogelijkheden om met me samen te werken, ook voor de kleine portemonnees, no worries!! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *